Teatersjef Kristian Seltun.

NYHETER

Teatersjefen ønsker seg biscener på Tøyen

Kulturministeren velger den billigste løsningen og vil pusse opp Nationaltheatret og bygge to nye scener innenfor ring 3. Skuespillerne på Nationaltheatret er sterkt kritiske til å miste biscener på eller i nærheten av teatret. Teatersjef Kristian Seltun er svært fornøyd med Jafferys forslag og ønsker seg biscener på Tøyen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 4. juli kom Lubna Jaffery med regjeringens beslutning i Nationaltheatrets byggesak. De velger den såkalte minimumsløsningen for huset på Johanne Dybwads plass. Det innebærer at det gamle bygget med hovedscenen blir pusset opp uten større nye tekniske oppgraderinger. I tillegg skal det bygges to moderne scener innenfor Ring 3 som først brukes midlertidig og etterpå vil fungere som biscener. Økern og Løren er trolig de mest aktuelle stedene.

Dermed skrinlegges Anette Trettebergstuens ambisiøse, men dyre, forslag om to moderne underjordiske scener på Tullinløkka for godt. Også planene fra den såkalte Ellen Horn-gruppen «Ny framtid for Nationaltheatret» om et tilbygg i klassisk stil legger regjeringen bort. Forslaget innebærer en tilbygg på 2.500 kvadratmeter til en pris av 4,1 milliarder og med byggetid på fem år. Tilbygget muliggjør at Amfiscenen og Malersalen beholdes og at teatret får en stor ny prøvesal. Gruppen foreslår også oppføring av en midlertidig hovedscene på plassen ved siden av teatret.

Teatersjef Kristian Seltun mener Jafferys forslag er et godt utgangspunkt for å få samlet teatret på to steder. I dag leier teatret store verksteder på Alnabru og kontorlokaler i Stortingsgaten.

  – Vi er glade for at kulturministeren har funnet en løsning som kombinerer nøkternhet og samtidig tar hensyn til teatrets behov, sier Seltun til Norsk Shakespearetidsskrift.

 Flere av skuespillerne er sterkt imot biscener utenfor sentrum og ønsker at tilbygget til Ny framtid blir nøyere utredet. Hva tenker du om den løsningen?

  – Jeg har ikke så mange tanker om det. Det som er viktig er at den huben man har besluttet å bygge er sentrumsnær. Vi har lyst til å peke på Tøyen av den enkle grunn at alle T-banens linjer stopper på der.

 Norsk Shakespearetidsskrift har fått kommentarer på at mange kostnader kan komme til også i denne løsningen Det skal betales full drift av to nye bygg, personale, husleie med mer?

  – Det som skal skje er at vi bygger en hub der vi får samlokalisert to biscener og ideelt sett verksteds-lokaler og kontorer. Det er en god løsning, ikke minst økonomisk. Dette er en milepæl for Nationaltheatret. Det betyr at vi kan jobbe videre med en løsning som er helthetlig. Tanken er at disse biscenene skal kunne fungere i den perioden teatret rehabiliteres. Å sette opp en midlertidig hovedscene har vist seg å være veldig vanskelig, sier Kristian Seltun.

 

 – Ring 3 vil være en fallitterklæring

 Tillitsvalgt og varamedlem til styret, Lena Kristin Ellingsen kaller regjeringens løsning en fallitterklæring og mener biscenenes beliggenhet langs Ring 3 kan være risikabel og er for lite utredet.

– Jeg er veldig skuffet over at vi ender opp med et tommere, mindre dynamisk teaterhus på Johanne Dybwads plass, skriver skuespilleren i en melding til Norsk Shakespearetidsskrift og fortsetter:

–  Jeg anser det som svært risikabelt å gå for en løsning som er så lite utredet hva gjelder plassering og som i så stor grad fører oss bort fra det vitale teatermiljøet, og ikke minst den nøytrale grunnen vi i dag ligger på, så hypertilgjengelig for hele landets publikum. Jeg vil gå så langt som å kreve at våre biscener skal ligge i sentrum, svært lett tilgjengelig for utenlands- og innenlandsgjester.

– Ring 3 vil være en falitterklæring og det tydeligste signal på at teaterkunsten ikke er så viktig her til lands. Nå har vi en unik mulighet til å løfte den delen av vår kulturarv og gi den en sterkere posisjon i samfunnet vårt. Se hva som har skjedd med Den Norske Opera og Ballett, de har hatt enorm vekst og synliggjøring etter de fikk sitt signalbygg i Bjørvika, det må staten også etterstrebe for Nationaltheatret, så vi kan fortsette å avle opp flere Ibsener, Fosser og Lygrer på lett tilgjengelige biscener. Nationaltheatret må forbli en nasjonalskatt – relevant for oss alle, skriver Lena Kristin Ellingsen.

En gruppe skuespillere på Nationaltheatret har nylig skrevet et innlegg i Klassekampen der de også sterkt anbefaler at teateret blir i sentrum og anbefaler forslaget om tilbygg til det gamle huset.

 «Et Nationalteater i sentrum av Oslo med fire scener i stedet for én, vil gi et vitalt kulturhus i hovedstaden og ikke bare en vakker hovedscene. Et oppusset og utvidet teater i sentrum som kan stå ferdig i 2030 og koste under halvparten av andre alternativer!» skriver skuespillerne.

Illustrasjon: «Ellen Horn-alternativet» sitt forslag til tilbygg av Nationaltheatret

 Kim Haugen, en av de 13 som står bak oppropet sier dette i en melding til Norsk Shakespearetidsskrift:

– Når det gjelder regjeringens avgjørelse om å gå for det rimeligste alternativet, har jeg dette å si: Jeg synes det er leit at ikke Kulturdepartementet vil gi «Ellen Horn-alternativet» – en skikkelig kvalitetsvurdering. Nationaltheatret i sentrum med tre scener i tillegg til en oppusset hovedscene kan bygges raskere og bli billigere enn minimumsforslaget til Marstrand.

  – Dette vil gi store ekstrakostnader til driften

 Flere stemmer har meldt seg i debatten om dette tilbygget i klassisk stil, og et flertall i Stortingets kulturkomite har sagt til Norsk Shakespearetidsskrift at de ønsker at man skal se nærmere på dette forslaget.

 Ellen Horn, en av initiativtagerne mener det er mye uavklart rundt den løsningen regjeringen nå har valgt. Hun sier Statsbygg og departementet i det minste burde kvalitetsvurdert deres forslag om et tilbygg på lik linje med de andre prosjektene, før man tok en bestemmelse.

 Med denne løsningen blir det bare én scene igjen i sentrum. I tillegg skal teatret ha budsjett til to scener der du skal ha full bemanning, renhold, oppvarming, billettsalg og ikke minst husleie. Dette vil gi store ekstrakostnader til driften, kostnader vi ikke har hørt noe om. Det er også uavklart hvor de nye scenene skal ligge og hvor teatret skal spille forestillinger mens de holder stengt. Det er i det hele tatt svært mye usikkert i denne planen. Jeg mener et tilbygg på Johanne Dybwads plass som beholder tre gode scener og en ny stor prøvesal, ville gitt teatret en langt rimeligere og bedre løsning. sier Horn.

 Også for Nationaltheatrets publikum er det en dårlig løsning med biscener andre steder i Oslos bydeler, mener Horn:

 For publikum mener jeg dette er tragisk. De er ikke minst glade i den nærheten og intimiteten som Amfiscenen og Malersalen gir. Torshovteatret, som nå også anses for dyrt, er jo også høyt elsket av publikum.

 Teknikerne mener det er viktigst å sikre kontinuerlig drift

 Leder i Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø sier hun ikke vet om Horn-gruppens forslag løser alle teatrets behov. Hun er fornøyd med at Lubna Jaffery nå har kommet med en avklaring.

 – I rehabiliteringsperioden er det viktigste for oss at vi får en midlertidig hovedscene som kan sikre kontinuerlig drift. Det er viktig for å opprettholde kompetanse, ikke bare for Nationaltheatret, men for hele feltet, sier Røsjø.

 Er du enig med skuespillerne som ønsker å ha alle scenene samlet i sentrum?

 – Jeg skjønner skuespillerne godt. Samtidig føler jeg at vi ikke har nok informasjon til å gi et entydig svar til Horn-gruppens forslag. Vi syns det er mye som virker bra, men vi vet ikke om dette løser alle behovene. Og vi er bekymret for tidsperspektivet her. Det er frustrerende om en ny utredning betyr at dette

Powered by Labrador CMS