Modell for Ny framtid for Nationaltheatrets tilbygg og utvidelse av teatret mot nord-vest, med kafélokale på hjørnet.

NYHETER

Kulturpolitikerne ønsker en videre utredning av det foreslåtte tilbygget på Nationaltheatret.

Regjeringen har mottatt kvalitetssikringsrapporten om Nationaltheatret. Den anbefaler verken nye scener på Tullinløkka eller Ny framtid for Nationaltheatrets plan om en utvidelse av bygget i klassisk stil med fortsatt biscener i huset. Flertallet av politikerne i Stortingets kulturkomité ønsker imidlertid en nærmere utredning av et tilbygg i klassisk stil og fortsatt Amfiscene og Malersal i det gamle bygget.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag mottok kulturminister Lubna Jaffery den eksterne kvalitetssikringen for Nationaltheatret fra firmaet Marstrand AS. Hvis denne rapporten blir lagt til grunn blir begge Nationaltheatrets biscener flyttet ut av sentrum langs Ring 3, det såkalte minimumsalternativet der det etableres nye biscener ved et kollektivknutepunkt ved eller innenfor Ring 3.

Rapporten mener dette er det rimeligste og beste alternativet. Utrederne gir siste dødsstøt til tidligere kulturminister Anette Trettebergstuens to planlagte biscener på Tullinløkka. Dette er det klart dyreste alternativet og grunnforholdene er usikre, ifølge rapporten.

Når det gjelder planen om tilbygg, foreslår Marstrand-utredningen at også dette blir lagt bort. Utrederne mener dette siste forslaget kan bli dyrere blant annet på grunn av krevende grunnforhold, trafikk og at teatret fremdeles må leie lokaler andre steder. I rapporten står det blant annet følgende: «Et privat initiativ har foreslått et tilbygg til dagens Nationaltheater-bygning, i klassisk stil. Løsningsforslaget har etter vår vurdering ikke tilstrekkelig kapasitet og funksjonalitet. Forslaget koster mer enn minimumsalternativet i analyseperioden, og risikobildet tilsier at det må påregnes tiltak som vil øke kostnadene.»

Ellers er Torshovteatret forøvrig også omtalt i rapporten. Det kan se ut som om den tradisjonsrike scenen er truet av nedleggelse i forbindelse med rehabilitering:

«Denne teaterscenen koster totalt 700 millioner kroner i analyseperioden. Vi finner ikke en klar funksjon for denne scenen som gir tilstrekkelig samfunnsøkonomisk nytte til å kunne forsvare disse kostnadene», konkluderer rapporten.

Lubna Jaffery skriver i en pressemelding at departementet i samarbeid med Nationaltheatret vil komme til en løsning:

 —Jeg merker meg den klare anbefalingen fra Marstrand, som peker på det såkalte minimumsalternativet som sitt anbefalte alternativ, skriver Lubna Jaffery i en pressemelding og fortsetter:

— Det innebærer rehabilitering av Nationaltheater-bygningen og biscener ved et kollektivknutepunkt ved eller innenfor Ring 3. Når det gjelder eventuell lokalisering av biscener og publikumskapasiteten på disse, er det et eget løp som vil komme i neste fase, men vi er opptatt av å lytte til Nationaltheatret og finne en løsning som ivaretar teatrets behov innenfor et forsvarlig kostnadsnivå, sier Jaffery.

 

Høyre: Tror det bør være et mål at teaterets scener ligger sentrumsnært

Politikerne har lenge signalisert at de ser på Tullinløkka-forslaget som for dyrt. Når det gjelder det faktum at utrederne avviser forslaget om et tilbygg i klassisk stil, stiller de seg klart imot å skrinlegge dette nå. Høyres Tage Pettersen sier han vil ta seg tid til å lese hele rapporten før han er bastant i sine meninger. Men er glad for at Tullinløkka-alternativet ikke får stor støtte.

 — Når det gjelder alternativet til Ellen Horn og hennes gruppe vil jeg tro at det ikke er underlagt en grundig nok vurdering siden det har kommet sent i prosessen. Så det bør sees mer på. Jeg tror det bør være et mål at teatrets scener ligger sentrumsnært, uten å låse meg til det nå. Jeg står fortsatt ved at landets viktigste teater ikke skal brukes som byutviklingsprosjekt, sier Tage Pettersen onsdag til Norsk Shakespearetidsskrift.

 

SV: Synes Horn-gruppens forslag ser veldig spennende ut

Kathy Lie som sitter i kulturkomiteen sier det er delte meninger i Sosialistisk Venstreparti, men stiller seg positiv til det hun kaller Horn-gruppen, altså Ny framtid for Nationaltheatrets forslag.

— Jeg har ikke hatt tid til å lese rapporten, og har nylig fått presentert det alternative forslaget fra Horn-gruppen.

Jeg syns vårt nasjonale teater skal være i sentrum av hovedstaden, men jeg har registrert at det er delte meninger også blant oss i SV rundt spørsmålet om biscener andre steder og da særlig på østkanten av byen, sier Lie og fortsetter:

 — Jeg syns Horn-gruppens forslag ser veldig spennende ut og mye billigere enn Tullinløkka. Men det vil uansett koste veldig mye penger og da er det viktig å tenke seg godt om. Jeg ser frem til videre utredning av Horn-gruppens forslag som jeg forstår vil kunne holde alle scenene samla. Så vil det uansett være behov for midlertidige løsninger i en byggeperiode, sier hun til Norsk Shakespearetidsskrift.

 

Frp: Det er uheldig at de ikke har sett tilstrekkelig på det nye alternativet

Fremskrittspartiets Silje Hjemdal mener det er uheldig at utredningen ikke har sett tilstrekkelig på Ny framtids forslag:

— Jeg er glad for at det kostbare Tullinløkkaalternativet nå er dødt og begravet. Det er bra at rapporten er opptatt av å holde kostnadene nede, men det er uheldig at de ikke har sett tilstrekkelig på det nye alternativet med utvidelse av dagens Nationaltheater i klassisk stil, sier Hjemdal. FrP forutsetter at det blir enighet om en løsning som holder kostnadene nede, samtidig som de kulturhistoriske verdier bevares.

— Også når det gjelder fremtidig teaterdrift av vår nasjonale teaterarv, sier Hjemdal til Norsk Shakespearetidsskrift.

Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet sier naturlig nok at hans svar ikke blir særlig annerledes enn Lubna Jafferys.

— Rapporten er spennende og gir oss det nødvendige for å nå kunne gå grundig inn i materien og finne en løsning. Jeg mener det overordna målet er å finne frem til den løsningen som gir oss et fullverdig og moderne Nationaltheater, med alt det innebærer, sier Solberg til tidsskriftet.

 

Sp: Mener det da er klokt å få på plass en biscene som er billig

Når det gjelder Senterpartiet varslet leder Trygve Slagsvold Vedum klart fra om partiets stilling til Nationaltheater-rehabiliteringen allerede i oktober i fjor. «Vi kan ikke velge Rolls-Royce når en Volvo kan duge», sa han til Dagens Næringsliv.

Åslaug Sem-Jacobsen er partiets kulturpolitiske talsperson og hun er glad for at Tullinløkka skrinlegges:

— Det er ingen overraskelse for oss i Senterpartiet at Tullinløkka-alternativet dømmes nord og ned. Vi har sagt lenge at det blir for dyrt og at vi ønsker at kulturkronene skal fordeles bedre over hele landet. Tullinløkka er altfor dyrt og tar for lang tid. Dessuten har vi, som rapporten sier, problematiske grunnforhold. Vi er positive til det siste forslaget som er kommet med en utvidelse av Nationaltheatret, ikke bare oppussing. Vi mener det da er klokt å få på plass en biscene som er billig som kan vare og bidra til stedsutvikling ut over å skulle fungere som en scene i oppusningsperioden. I utgangspunktet virker Økern-alternativet til å være bra. Men jeg må presisere tydelig, at de vurderingene er de samme vi har hatt fram til rapport kom. Nå skal også vi i Senterpartiet se nøye på denne før vi konkluderer, sier Sem-Jacobsen til Norsk Shakespearetidsskrift.

Grunde Almeland, Venstres kulturpolitiske talsmann har følgende kommentar til rapporten.

— Jeg håper denne rapporten betyr at vi kan komme nærmere til en avgjørelse om fremtiden for Nationaltheatret. Det fortjener teateret selv, alle som arbeider der, og vi som publikum, skriver Almeland i en e-post til Norsk Shakespearetidsskrift. 

— Regjeringen har brukt fire år på å trenere beslutningen, mye på grunn av sin egen idé, som etter denne rapporten fremstår enda mer urealistisk.

— Siste mulighet for denne regjeringen til å vise handlekraft er i behandlingen av RNB. Kommer det ingen beslutning der, er vi etter fire år med AP i førersetet på stedet hvil når det kommer til den politiske beslutningsprosessen, skriver Almeland. 

Rettet, med tilførelse av Grunde Almelands svar, kl. 12.25

Se også pressemelding fra Ny framtid for Nationaltheatret, 21.05.2025.

 

 

Powered by Labrador CMS