
DEBATT
Gi Akademiet for scenekunst et nytt hjem ved KhiO og bevar et unikt utdannelsesmiljø!
Innlegg av studentene ved nå nedlagte Akademi for scenekunst i Fredrikstad.
Akademiet for scenekunst (NTA) ved Høgskolen i Østfold er en unik scenekunstutdanning i Norge og Europa som ble lagt ned etter en svært hastig prosess i november 2024. Vi, nåværende studenter og alumni, ber nå minister for forskning og høyere utdanning, Sigrun Aasland, om å endre denne avgjørelsen, og med det sikre et helt unikt studietilbud som siden oppstarten i 1996 har spilt en uvurderlig rolle i utviklingen av norsk scenekunst, og dens plass på den nasjonale og internasjonale scenen.
En utdannelse uten internasjonalt sidestykke som må sikres!
Studietilbudet ved NTA er unikt i både norsk og europeisk sammenheng, tiltrekker seg studenter fra hele verden og bidrar til å forme fremtidens scenekunst. Akademiets fokus på fornyelse, eksperimentering og internasjonalt samarbeid gjør det til et banebrytende møtested for kunstnerisk utvikling og kompetansebygging. Blir nedleggelsen stående, vil scenekunstmiljøet raskt miste ny kunnskap og nye kunstneriske initiativ til feltet, både nasjonalt og internasjonalt.
KHiO som vertskapsinstitusjon – en pragmatisk løsning med rimelig prislapp
Studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo, KHiO, lanserte i januar en pragmatisk løsning med en rimelig prislapp, en løsning som gir et midlertidig hjem både til NTA og til studentene: KHiO kan være vertskap for utdannelsen i en periode, der «NTA in residence» tar form som et nomadisk utdannelsesløp med baser og residensavtaler ved både teatre og skoler nasjonalt og internasjonalt, og med Østfold Internasjonale Teater som hovedbase. På sikt må nye, bærekraftige og holdbare strukturer for utdanningen bygges opp, men en slik midlertidig løsning vil sikre at unik kompetanse – ja, et helt fagfelt bevares. Prislappen er beskjeden: 15 millioner i tillegg til utgiftene knyttet til studiepoengproduksjon. Forslaget er støttet av 11 forskjellige toneangivende organisasjoner og enkeltpersoner, en kort versjon av oppropet fra dem kan leses her. Vi, studentene ved akademiet, stiller oss helhjertet bak oppropet, og ber nå Aasland om å tilslutte seg forslaget og gi Akademiet for Scenekunst et nytt midlertidig hjem på KHiO.
Et uerstattelig studietilbud – som bør og må reddes
Som landets nye minister for forskning og høyere utdanning har Aasland nå muligheten til å redde landets, og Europas, eneste studietilbud av sitt slag. Med løsningen skissert over, kan den nye Arbeiderpartiregjeringen hindre at uerstattelig kunnskap og kompetanse som bidrar til å løfte Norge og norsk scenekunst internasjonalt, går tapt. Regjeringen kan vise at de setter utviklingen av kunst og kultur på kartet, gjennom å bevare unike miljøer for utdannelse av nye krefter i feltet.
Redd NTA, et fyrtårn for kreativitet, kritisk tenkning og samfunnsengasjement
Norge har et ansvar for å ta vare på en utdanning som er så unik og viktig. Om Akademiet for scenekunst forsvinner fra scenekunstfeltets kart, vil det være et stort tap for scenekunst i Norge og globalt – institusjoner som akademiet er avgjørende for å beholde et kunstfelt i kontinuerlig utvikling. Uten akademiet vil ikke kunstfeltet kunne vokse. Akademiet for scenekunst står som et fyrtårn for kreativitet, kritisk tenkning og samfunnsengasjement, som alle er avgjørende for å navigere i den komplekse virkeligheten vi lever i, og i en brennhet geopolitisk virkelighet. Dette kan regjeringen nå sikre.
Akademiet for scenekunst ved Høgskolen i Østfold har fungert som en møteplass og et fellesskap mellom aktive kunstnere i feltet, professorer og studenter, på tvers av kunstnerisk uttrykk og landegrenser, i nesten tretti år. Vi, studentene ved akademiet, håper vi kan beholde troen på at det vil finnes grunnleggende vilkår for å utøve vårt kunstneriske arbeid i fremtiden, og at Aasland og regjeringen vil reversere nedleggelsen og gi Akademiet for scenekunst et hjem i form av KHiO som vertskapsinstitusjon.