Norges kryeste by
(Bodø): Lørdag 3. februar ble Bodø offisielt åpnet som Europeisk kulturhovedstad. Samisk kultur får en stor og velfortjent plass dette året – det er virkelig gledelig. Og det skal bli mange kulturarrangementer av alle slag. Men Bodø – som ikke bare er europeisk kulturhovedstad, men også Nordlands hovedstad – har altså ikke sitt eget teater.
På åpningsdagen av året som Europeisk kulturhovedstad er det 17.mai-stemning i Bodø. Kulturhovedstadsflaggene med Bodø2024, vaier og vifter frisk i vinden og snøbygene. Bodø sentrum pleier ofte å være nokså folketomt, de fleste foretrekker å legge handleturen til City Nord som er kjøpesenteret litt utenfor sentrum. Mange av butikkene i sentrum har lagt ned og flytta dit. Og på City Nord har de gratis parkering. Men denne dagen, 3. februar og Europeisk kulturhovedstadsåpningsdag, er det fullt av folk i sentrum hele dagen. Det er god stemning, alle er glade. Ikke minst ordføreren, Odd Emil Ingebrigtsen (H), som åpner pressekonferansen lørdag morgen med gnistrende, nypolert ordførerkjede og sitt bredeste smil. Her er det et historisk øyeblikk for den første byen nord for polarsirkelen som blir europeisk kulturhovedstad. Det blir så mye selvskryt at selv en nordlending blir litt flau. For ja, det er helt sant at Bodø/Glimt har slått Roma, men å sammenligne bygginga av ny flyplass i Bodø med bygginga av Il Duomo i Firenze, vel, det er kanskje litt drøyt. Ingebrigtsen som er tidligere fiskeriminister, og fylkesordføreren Svein Øien Eggesvik (Sp), er nok mer opptatt av flyplass, industri og sjømatproduksjon enn kunst. Forhåpentligvis får de – både i kulturhovedstadsåret og seinere – mye synlig motstand mot den nedbygginga av natur og kultur som foregår.
Tynt teatertilbud
Nettsida til Bodø2024 er litt vanskelig å finne fram på. Om du søker på teater er det veldig få treff. Bodø får besøk av Riksteatret et par ganger i år og Nordland Teater skal sette opp en ny versjon av Pelle politibil i Bodø. Dette kan da ikke være alt? Nei, det er det ikke. Et prosjekt som løftes fram er en trilogi med det sørsamiske teatret Åarjelhsaemien Teatere. Alle tre forestillingene vises i Bodø i åpningsuka. Bodø, eller Bådåddjo, er også samisk. Det er pite- og lule-samisk område. Lulesamisk er et veldig lite språk, men pitesamisk er enda mindre. Det er et nesten utdødd språk. Vi får krysse fingrene for at det finnes krefter som kan redde dette språket. Det har tidligere vært mye motstand mot det samiske i Bodø. Da byen satte opp skilt med Bådåddjo på, ved innfartsveien til sentrum, for noen år siden, ble det mye bråk. Jeg synes å huske at det til og med var noen som skrudde det ned. Kanskje en fast samisk teaterscene i Bodø hadde vært noe?
Tynt teatertilbud 2
– Teater er vanskelig å gjøre kommersielt interessant, sier Henrik Sand Dagfinrud som har hovedansvaret for programmeringa.
Det er ikke blitt tatt kontakt med større europeiske teatre for samarbeid. Det ble sendt ut en utlysning om prosjekter i forkant av kulturbyåret. – Vi fikk svar fra noen italienske dramagrupper og et polsk figurteater, sier Dagfinrud, de skal være med på et prosjekt i samarbeid med Den Norske Turistforening der det skal være kunsthendelser på de 42 DNT-hyttene i løpet av året. Bryan Adams-konsert blir det, men det er nok ikke fordi han svarte på en utlysning av kulturprosjekter.
Fornøyd teatersjef
Teatersjef ved Nordland Teater, Birgitte Strid, er veldig fornøyd med at teatret er invitert inn som en del av Bodø som Europeisk kulturhovedstad. Teatret har meldt på alle sine forestillinger som en del av kulturhovedstadsåret. Strid sier at de allerede er et offentlig fullfinansiert teater, slik at de ikke trenger ekstra midler for å produsere teater. Nordland Teater har sitt eget teater i Mo i Rana, det er et godt stykke unna Bodø. Selv om teatret turnerer over hele fylket, gjør Bodø2024 det nokså lett for seg selv når de innlemmer både Nordland Teater og det sørsamiske teatret Åarjelhsaemien Teatere inn i kulturhovedstadstatusen sin. For Bodø har altså ikke et eget teater. I Bodø bor det 53 000 mennesker, i Bodø kommune bor det over 80 000. Bodø er én av de to store byene i Nord-Norge.
Musikk
Nei, Bodø er ingen teaterby, men det kan det jo bli. Byen har sin egen friteatergruppe – Salten Friteater. Et rikt revyliv har de også. Men for å få et godt, profesjonelt teater trengs vilje og penger. Det Bodø har, er et godt musikkliv. For rundt ti år siden ble konserthuset Stormen bygd. Mye motstand var det. Det er dyrt å bygge konserthus, det kostet 1,2 milliarder. Men du verden for et hus! Det er fantastisk flott der det ligger godt synlig nede på kaia. Det rommer også et nydelig bibliotek. Konsertsalen er bygd for å passe til Leif Ove Andsnes – han har hytte på Kjerringøy, rett utenfor Bodø. Men det var et godt valg, for lydforholdene er enormt bra. Arktisk Filharmoni som er Nord-Norges eget orkester, og Bodø Jazz Open, er aktører i verdensklasse. Dette kan Bodø være virkelig stolt av. Stein Sneve i Avisa Nordland påpeker at etableringa av kulturkvartalet Stormen har ført til at det har grodd svært godt andre steder i byen også, han nevner nye scener og arrangører som Svømmehallen, Beddingen, Dama Di og Noua. Det som er så synd er at bystyret med Ingebrigtsen fra Høyre i spissen, har besluttet å redusere tilskuddet til Stormen. Tar man med inflasjonen, betyr det at det kommunale tilskuddet til Stormen nesten er halvert siden 2016, skriver Stein Sneve i Avisa Nordland.
Været
En av målsetningene til en kulturhovedstad er at det skal initiere nye prosjekter som skal leve videre. «Ungdom og framtid» er det den europeiske kulturhovedstaden Bodø skal satse på, sier direktøren for Bodø2024, André Wallann Larsen. Og det kan trengs. Mange unge flytter fortsatt sørover. Været blir av flere nevnt som en årsak til at ungdommene flytter. For vær er det i Bodø. I åpningstalen sin startet Larsen med de han ikke ønsket å takke – og det var Ingunn, altså orkanen som la seg rett før åpningsseremonien skulle starte. Kulturbydirektøren var så lettet at han var på gråten etter at det hasardiøse åpningsforestillinga var ferdig og lot seg gjennomføre, takket være et særs dyktig teknisk personale, og at over 15 000 bodøværinger og tilreisende hadde møtt opp.
Og så?
Men hva var nå dette åpningsshowet som er presentert av Raymond Enoksen og phase7 fra Berlin? Scenen er formet som ørebeinet på en torsk – en otolitt. På dette beinet kan man lese hvor gammel torsken er, på samme måte som man kan lese årringene på et tre. Scenekonstruksjonen kan også minne litt om formasjonene som nordlys kan skape. Scenen er bygd på vannet i havna i Bodø. Og mirakuløst nok, har den stått i storm og orkan mens SAS-hotellet like bak har fått fasadeplater og vinduer blåst ut. Været har vært såpass ille at det ikke kunne bli gjennomført en ordentlig generalprøve, fortalte teatersjef Birgitte Strid som har hatt en finger med i regien på forestillinga. Forestillinga som varte en halvtime, hadde blant annet med dansere fra Bodø vgs og profesjonelle samiske musikere – John André Eira og Ella Marie Hætta Isaksen. Hun avslutta med en storslagen låt og med politisk snert. Før hun sang spurte hun publikum om de hadde hørt et pite- eller lulsamisk ord fra scenen denne kvelden. Og som den aktivisten hun er, åpnet hun etter at hun hadde sunget, kostymet sitt og viste fram teksten: «This is sami land». Akkurat dette ble kuttet ut i versjonen som ble vist på NRK. Men ellers var ikke åpningsshowet så veldig mye å skryte av. Det var nesten umulig å se noe som helst fordi den flotte scenen var så langt unna. Og hva var teksten den unge jenta (Hannah Schulte Strid) og den eldre mannen (Reidar Sørensen) framførte: «Alt er sirkler». Jo, jo, tekst fra Løvenes konge – «Circle of life». Selvlysende torsker på små gummibåter sirklet rundt scenen. Er det på grunn av fiskeforet i mærene at de lyser neongrønt, eller er det fordi bunnfisken torsk spiser radioaktivt avfall? En nordlandsbåt med motor kjørte forbi, full av nordlendinger i nordlandskofter og bunader, alle med hvit hud, alle smilte og vinket. Sa noen klisje? Men fyrverkeriet var flott, og byen var stappfull av mennesker. Og det blir nok forhåpentlig noen interessante kunstprosjekter utover året – vi håper på det, og kanskje blir det teater også?
(Publisert 05.02.2024)