søk


Avansert søk

logg inn

Redaktør: Therese Bjørneboe
Adr.: Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift,
c/o Litteraturhuset, Wergelandsveien 29,
0167 Oslo
Tlf.: 22 44 96 28 /
971 96 772
postshakespearetidsskriftno

Bilag: OM DET POLITISKE I SCENE­KUNSTEN

Av Ingri Fiksdal og Valborg Frøysnes, initiativ­takere og prosjektledere. Billed­redaktør: Therese Bjørneboe i samarbeid med Fiksdal og Frøysnes.

Termen «politisk teater» er omdiskutert. Det ser ut til å være både motstand og ambivalens knyttet til forståelsen om hva politisk teater kan være, og for mange gir begrepet assosiasjoner til didaktisk og moralistisk teater. Videre er det ulike oppfatninger av hva begrepet «politisk» i seg selv innebærer, for eksempel i argumenter som «alt er politisk», hvor det implisitt hevdes at det å ikke ta stilling eller ikke forholde seg også er en politisk handling. Snudd på hodet vil dette innebære at dersom alt er politisk, så er ingenting politisk (heller ikke teatret).  
Med dette som bakteppe ønsket vi å arrangere et seminar som kunne utfordre, nytenke og utvide forståelsen for hva det politiske i scenekunsten kan være, og samtidig kartlegge hvor diskursen om dette temaet befinner seg i dagens scenekunst.
11. mars 2017 fant «Seminar om det politiske i scenekunsten» sted under Oslo Internasjonale Teaterfestival på Black Box teater. Foajeen var fullsatt med folk som var kommet for å høre innlegg, foredrag, paneldebatt og sam­taler. 12. mars fortsatte seminaret på Kunsthøgskolen i Oslo, men da i et mindre format, der alle som ønsket kunne delta i videre diskusjon og analyse av tematikken. Følgende tekster er basert på innlegg holdt under seminaret, og utdypende refleksjoner seminardeltakerne har gjort seg i etterkant.
Vi håper at tekstene kan fungere som en kartlegging av hvor diskursen befinner seg, og eventuelt tydeliggjøre hva som kan være et neste steg i diskusjonen om det politiske i kunsten.

Vi ønsker å rette en stor takk til:
Therese Bjørneboe, Black Box teaters ansatte og Anne-Cécile Sibué-Birkeland, Kunsthøgskolen i Oslo, Thomas Talawa Prestø og alle seminardeltakere og øvrige bidragsytere.

Utgivelsen er gjort i samarbeid med Norsk Shake­spearetidsskrift ved Therese Bjørneboe. Støttet av Black Box teater, Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere og Norsk kulturråd.